Utilitzem cookies pròpies i de tercers per millorar els nostres serveis i mostrar-li publicitat relacionada amb les seves preferències mitjançant l'anàlisi dels seus hàbits de navegació. Si continúa navegant, considerem que accepta el seu ús. Pot canviar la configuració o obtenir més informació fent click 'aquí'.

Català Castellano English

COMPETICIONS:: El més important en una competició és el que aprens durant la preparació

MiniSUMO

Tota la informació que aquí s'explica és un resum dels trets més importants i comuns. Cada competició, tot i que sigui la mateixa categoria pot variar segons qui la organitzi. És obligatori que us llegiu el reglament per a cada competició. Comentar-vos que aquesta pàgina us mostrarà un exemple de robot pensat per una estratègia determinada, és la vostra tasca decidir quin robot encaixa millor en la vostra manera de lluitar.

Regles de la competició

Per evitar confrontacions i/o malentesos durant l'esdeveniment és molt important que tots els punts estiguin redactats en un reglament i que aquest es doni a conèixer als seus participants.
Així doncs s'especifica dimensions (cerce de 60cm de diàmetre) i colors del tatami, normalment la base és negre i la línia que delimita és de color blanc, acabats mate no brillant. Tanmateix les dimensions del robot (10cm2 base;altura lliure) i el seu pes(500gr ± 10%).
Característiques generals respecte que estigui ben construit, que no perdi peces, que no porti accessoris que puguin malmetre el robot oponent o la zona de combat, que no porti elements com ventoses, adhesius o qualsevol altre que permetin agafar-se al tatami de manera permanent.
Normes de comportament, que no hi hagi insults ni gestos violents ni burles entre rivals.
Funcionament del combat: el guanyador de cada combat es decideix després de lluitar en tres torns. El primer torn els robots es coloquen mirant-se mútuament. El segon torn de costat a 90º. El tercer d'esquenes. En cas de dubte sempre és el jutge o àrbitre qui confirma la correcta posició dels robots abans de començar.
Criteris de puntuació:Generalment cada combat otorga una puntuació que es va sumant, tots els robots lluitaran contra tots els participants i al final aquells 4 robots amb més puntuació quedaran com semifinalistes. D'aquests 4 en quedaran 2 finalistes sobre els que es decidirà el guanyador de la categoria.
Cada assalt no pot durar més de 3 minuts, si en algun moment els dos robots queden situats de tal manera que cap és capaç de treure a l'oponent del tatami s'anul·la la ronda i es marca empat a 0 punts. Cada robot portarà un únic programa que serà executat després que l'arbitre doni la senyal oportuna. Si algú s'avança es para el joc i es torna a començar. Si algú s'equivoca molt sovint pot ser motiu de falta o inclòs de quedar eliminat.
Una vegada s'executa el programa del robot, els participants han d'apartar-se del tatami i quedar a 50cm de distància per no confondre els robots. Tampoc es pot tocar el robot en cap moment durant la lluita. Si un participant vol parar el combat, ho pot fer aixecant el braç, perd el punt però això a vegades pot salvar el robot.

Característiques del robot

El robot de sumo ha de ser ràpid en els seus moviments, ha de tenir una molt bona adherència al terra, força en els seus motors, poca altura i és molt important una rampa frontal per aixecar al seu contrincant. També ha de portar sensors per detectar la línia del tatami, per detectar l'enemic i com a extra un giroscopi que ens permetrà definir estratégia de combat.

Totes aquestes necessitats fan que l'elecció dels components i materials sigui fonamental. Evidentment el pressupost del que disposem també marcarà aquestes decisions. Nosaltres us ensenyarem com fer un robot de sumo invertint poc més de 50€. A partir d'aquí vosaltres decidiu.

Motors: Referència POL-998, Fabricant POLOLU, 625rpm 1.1kg-cm, 1.6A Bloqueig (18€ x2u)

Bateria: Bateria LiPo Aeroenergy 850mAh/7.4V (14€)

Placa de Control: La placa de control és un circuit que ha de permetre centralitzar tots els sensors i actuadors per ser gestionats pel microcontrolador. La pots dissenyar o comprar les peces per separat i unir-les (cosa que no recomanem perque els contactes poden fallar o trencar-se fàcilment). En el nostre cas la hem dissenyat natros mateixos. (10€)

Sensor de línia: CNY70 (0.7€ x 3u: 2.1€)

Sensor de distància: Infrared Avoidance Obstacle for ARDUINO (1.5€ x4u: 6€)

Giroscopi: MPU6050 (5€)

Rodes i llantes:

Estructura mecànica: Disseny amb PLA Impressió 3D

Definint estratègia: Sempre que has de prendre decisions de disseny has de definir i pensar quina estratègia seguirà el robot. És a dir, el robot es dissenya amb uns punts forts i uns febles. Les estratègies ens permetran preveure situacions i dir-li al robot com actuar.

Disseny del Robot: Imatge amb el 3D

Construcció:

1er PAS:

2on PAS:

Programació