RobotAcademy.catCatalà | Español | English
- Sistema Educatiu Reglat (website): Recursos i Suport per la Formació de ESO i Batxillerat. Benvinguts al sXIX.
- Mrs. Robotein (sobre mi)

Durant anys he llegit desenes de llibres sobre Tecnologia, Ciència, Xarxes neuronals, Psicologia i Programació. He consultat desenes de webs i de documents, tesis i papers.
En tots els meus anys de carrera com estudiant i després com a enginyera hi ha un moment quan fas recerca que tot es complica. A vegades pot ser degut a manca d'informació mentre que d'altres és per excés.

La recerca és una feina molt tediosa, que requereix molt de temps i de concentració, estudi, lectura, consulta i si això no fos prou, tot sovint has d'aprendre uns conceptes per poder entendre'n d'altres.

Actualment tothom ha sentit a parlar de la "Intel·ligència Artificial" alguna vegada.
Algú va dir que no hi ha màquina més perfecte que el seu humà i realment tenia raó. Des d'un punt de vista científic l'existència de la vida és quasi com un miracle! Com estem dissenyats perquè el nostre organisme funcioni i faci totes les coses que som capaços de fer... és al·lucinant!
El tema és que quan més coneixes el tema, més extraordinari és tot.

Doncs bé, la Tecnologia bàsicament intenta replicar de manera "artificial" el que nosaltres -els humans- fem de manera natural i inconscient.
El món del Hardware (maquinari) està molt avançat, fa molts anys que es fan descobriments i que la Tecnologia avança a passos gegants. Però, encara hi ha moltes coses a fer, en particular les IAs. (Intel·ligència Artificial)

El camp de la Intel·ligència Artificial és un camp que, en el context científic, acaba de néixer. Va ser a mitjans del segle XX (1940s) quan es van començar a donar els primers passos però no ha sigut fins a principis del segle XXI quan hem tingut la tecnologia suficientment potent per poder avançar. Si això li sumes el rebuig de gran part de la societat a aquest tipus de tecnologies doncs ja tenim el marrón.
Professorat que està enquistat en el passat, falta d'inversió de recursos, les crisis econòmiques i per si fos poc, la pandèmia del 2020!

Quan penses en una IA segur que et ve al cap alguna pel·lícula de ciència ficció i imagines aquells robots humanoides actuant com majordoms, òrgans artificials... Però si t'ho mires fredament les IAs actuals estan sobretot en aplicacions per recollir les nostres dades que utilitzen grans empreses per vendre, vendre i vendre els seus productes.

La Robòtica té la finalitat de desenvolupar màquines que estan al servei dels humans i en aquest sentit és com l'estudiem.
Una màquina amb certa intel·ligència que treballi de manera autònoma requereix una combinació de tres factors: Electrònica, Mecànica i la implementació d'un algoritme Matemàtic que coneixem com Programació.

L'Electrònica i la Mecànica han evolucionat molt però tenen els frens en el consum de l'energia i la Programació es troba limitada en els recursos de l'aprenentatge de les màquines. Aquest és el focus de la meva investigació i d'això és el que tracta aquesta secció. Seguim?

Un enginyer no pot fer pràcticament res sense l'anglès. La major part de llibres, documents i papers rellevants estan escrits en anglès.

I si en compro l'edició traduïda? -Em podeu preguntar.
Sí, ho podeu fer... depèn de quina situació us trobeu.
Mireu, l'anglès complica la lectura però si teniu un nivell mig, amb un traductor com wordreference.com al costat, tardareu més o menys, però ho acabareu entenent. Per altra banda, si agafeu una edició traduïda, potser la comprensió serà més fàcil però heu de saber que les traduccions són realitzades per persones de lletres però no han de perquè tenir coneixements tècnics. Això fa que algunes traduccions no siguin correctes en un context científic o tecnològic i us pot conduïr a errors.

Per què és tan difícil l'algoritmia?

Si alguna vegada heu intentat llegir, interpretar, entendre o implementar algun algoritme haureu patit de maldecap, per lleuger que fós.
Tenir una idea sobre com resoldre un problema pot ser relativament senzill però imagineu haver de traduir la idea a un idioma que té un vocabulari molt limitat. Com explicaríeu què és el color vermell a una persona que té ceguera? I a un sord com sona una veu?
Doncs la programació va més o menys d'això, has de traduir una idea a un conjunt d'expressions matemàtiques escrites en un llenguatge amb vocabulari reduït.

Després d'anys de desenvolupament el món de la programació s'havia topat amb unes limitacions físiques: memòria i velocitat de processament. Semblava que això no passaria havent cada 2 anys un salt tecnològic tant important! Que un ordinador pugui realitzar operacions matemàtiques més ràpidament que nosaltres implicava que seria capaç de fer qualsevol cosa, però no.
En comparació amb el cervell humà no hi ha actualment cap supercomputadora que ni tan sols s'aproximi!
Un pot pensar - i aleshores perquè són tan ràpides les computadores calculant? Al que jo us respondré, les computadores només fan calculs... Sabeu quanta informació manipula el nostre cervell alhora? Processa imatges, sons, olors, es manté en equilibri, respira, parla, interpreta, pensa, digereix... i molt més, tot al mateix temps!!

>> El conectoma humàTots els drets reservats, Barcelona de 2021.